Nascholing vakbekwaamheid

Sinds 9/09/2009 is de Europese Richtlijn van kracht die bepaalt dat iedere professionele chauffeur categorie C en D zijn vakbekwaamheid moet kunnen aantonen via de code 95 op zijn rijbewijs. Rijden zonder vakbekwaamheid staat gelijk aan rijden zonder geldig rijbewijs.

Hoe weet u of uw rijbewijs C nog geldig is? Download de handige checklist in pdf!

Om de vijf jaar volgt u verplicht 35 uur opleiding.  Na de eerste vernieuwing van de code 95  volgt u minstens 1 opleiding uit 3 verschillende categorieën EN volgt u een praktijkopleiding waarbij u zelf minimum 3 uur aan het stuur zit.

Naast inhouse opleidingen bieden we ook regelmatig open opleidingen op verschillende locaties aan.

Inhouse opleidingen Open aanbod
opleidingskalender

Inhouse opleidingen

Hoe gaan we te werk?

De opleidingen gaan door in uw bedrijf of op een locatie van uw keuze. We zoeken samen naar de opleiding die het best bij uw doel aansluit. Waar mogelijk werken we volledig op maat voor een maximale impact op lange termijn door de betere herkenbaarheid.

Onze instructeurs hebben jarenlange ervaring in de transportsector en spreken de taal van uw chauffeurs. De interactieve aanpak van de instructeurs zorgt voor een gedragsverandering in het individueel rijgedrag van uw chauffeurs. Met de juiste steun en begeleiding uit uw organisatie is de impact nog groter. Ook daar helpen we u graag bij.

Welke onderwerpen komen aan bod?

Vanaf de tweede cyclus van 5 jaar gelden er beperkingen. Chauffeurs die in hun tweede cyclus zitten, kiezen uit elk van onderstaande categorieën minstens 1 opleiding. Bovendien moet elke chauffeur minimum zelf 3 uur aan het stuur zitten tijdens een praktijkopleiding zuinig of defensief rijden.

Categorie 1

 • Zuinig rijden
 • Defensief rijden
 • Ladingszekering (met of zonder CMR)
 • Vrachtwagentechniek & defensief rijden NIEUW

Categorie 2

 • Rij- en rusttijden & tachograaf (met of zonder CMR)
 • Opfrissingsmodule vakbekwaamheid

Categorie 3

 • Wegcode & het Europees aanrijdingsformulier
 • Veiligheidsrisico's voor voertuig & chauffeur
 • De chauffeur als ambassadeur
 • EHBO
 • Ergonomie
 • Dodehoekongevallen & manoeuvreerschade NIEUW
 • Transport van voeding NIEUW

Open aanbod: dagopleidingen vakbekwaamheid

Een open opleiding is een groepscursus waar zowel particulieren, zelfstandigen als chauffeurs in loondienst zich voor kunnen inschrijven. Deze opleidingen gaan zowel door op weekdagen als op zaterdagen. Elke opleiding geeft recht op 7 kredietpunten voor de code 95. We voorzien voor elke deelnemer koffie, water en broodjes tijdens de lunch.

Heeft u zelf nog kredietpunten te kort of was één van uw medewerkers afwezig tijdens een inhouse opleiding? Boek dan een van onze open opleidingen.

Check de komende dagopleidingen

Verplichte praktijkopleiding (CAT 1)
Vanaf de 2de cyclus is het verplicht om minimum 3 uur zelf aan het stuur te zitten tijdens een praktijkopleiding. Ook via onze open opleidingen kan je je hiervoor inschrijven. Heb je interesse, mail naar openopleidingen@drivolution.be.

Let op: de opleiding gaat door met je eigen vrachtwagen en bestaat uit 3 uur theorie en 4 uur individuele praktijk.
Je bekomt enkel je certificaat als je beide delen hebt gevolgd. De praktijkles volgt maximum 30 dagen na de theorieles.

Erkend opleidingsverstrekker

DrivOlution is erkend door de federale overheidsdienst mobiliteit en vervoer als opleidingsinstituut (OCF 020) voor de vakbekwaamheid voor vrachtwagens en bussen.
Een hele reeks opleidingen werden al erkend.

Wilt u besparen? Wij vertellen graag hoe.

Contacteer ons voor een eerste vrijblijvende kennismaking.
Wij luisteren naar uw verhaal en tonen u de resultaten van onze unieke aanpak.