Een verzekerd fietser is er twee waard

e-bike
gray-curve--outlines

Wegwijs in fietsverzekeringen

e-bike

Met de fiets naar het werk heeft een hele reeks voordelen. Dat moeten we je vast niet meer vertellen. Meer en meer organisaties bieden werknemers dan ook een e-bike aan om het woon-werkverkeer mee af te leggen. Maar wat als jij of je medewerker onderweg tegen iemand botst? Hoe zit het dan met de verzekering?

Dit korte stappenplan biedt verheldering:

1.    Check de polis van de e-bike.

Als je een leasingfiets aanschaft, is dat doorgaans inclusief omniumpolis. De precieze invulling daarvan hangt af van maatschappij tot maatschappij. Meestal dekt het:

  • pechverhelping,
  • materiële schade aan de fiets,
  • lichamelijke schade van de fietsgebruiker.

Fietsongevallen gebeuren merendeels zonder derden. Denk maar aan een aanrijding met een obstakel of een valpartij. Een omniumpolis dekt eigen schade. Zo hoef je niet wakker te liggen over hoog oplopende kosten.

2.    Je fiets kan autonoom niet sneller dan 25 km/u rijden

Elke fiets die niet autonoom sneller dan 25 km/u kan rijden, moet niet verplicht verzekerd worden. Schade aan derden wordt dan gedekt door de familiale verzekering. Ga dus zeker na of de fietsgebruiker privé zo’n polis heeft. Ongeveer 90% van de gezinnen zou al een familiale verzekering hebben.

3.    Je e-bike kan wel autonoom sneller dan 25 km/u rijden

Dan is het verplicht om een aparte polis BA (burgerlijke aansprakelijkheid) Motorrijtuigen af te sluiten. Die dekt materiële en lichamelijke schade aan derden.

In elk geval is preventie cruciaal als je met een e-bike de baan op gaat. Daar kan DrivOlution je mee helpen.

Heb je nog vragen? Ons team staat klaar om ze te beantwoorden!