Testverslag Hyundai IONIQ 6
Test report
We verwelkomen de Hyundai IONIQ 6 in ons testgamma. De IONIQ 6 sleepte maar liefst drie prijzen in de wacht tijdens de 2023 World Car Awards: 'World Car of the Year', 'World Electric Vehicle' en 'World Car Design of the Year'! De auto werd door een internationale jury geprezen om zijn unieke aerodynamische design en uitstekende volledig elektrische rijbereik. Zijn vorm suggereert dat het ontwerp van de IONIQ 6 vooral gericht is op efficiëntie. Over design valt niet te twisten: je vindt het tof of niet. De vergelijking met Porsche komt wel af en toe wel naar boven.
Benieuwd wat de IONIQ 6 in petto heeft op het gebied van verbruik en rijbereik.
Algemeen
- Sedan
- Aantal zitplaatsen 5
- Rijklaar gewicht 1.985 kg
- Prijs testvoertuig € 59.749,0 (op basis van configuratie)
Aandrijflijn
- BEV (Battery Electric Vehicle)
- 77,4 kWh baterijcapaciteit (74 kWh bruikbaar)
- Batterijtype : Lithium-ion
- Vermogen 168 kW (228 pk)
- 350 Nm koppel
- Achterwielaandrijving
- Architectuur 800V
- Platform HMG E-GMP
Verbruik/rijbereik (WLTP)
- Gecombineerd verbruik 14,3 kWh/100 km
- Gecombineerd rijbereik 614 km
- Rijbereik stad 777 km
Testparcours (105,9 km)
- Buiten stad (46,1 km) 9,0 kWh/100 km
- Autosnelweg (39,5 km) 13,2 kWh/100 km
- Stad (20,3 km) 8,1 kWh/100 km
- Gecombineerd 10,1 kWh/100 km
Laadinformatie
- Interne boordlader 11 kW
- Laadvermogen AC 11 kW
- Laadvermogen DC 233 kW maximaal
- Bidirectioneel laden (V2X) ja - V2L
- AC : een laadbeurt
Verbruiksresultaten (1020 km)
- Totaal aantal ritten 18
- Buiten stad 9,5 kWh/100 km
- Autosnelweg 11,3 kWh/100 km
- Stad 8,1 kWh/100 km
- Gecombineerd 10,5 kWh/100 km
Test data
Test drivers
Johan Stevens
1020 Testkilometers
Aandrijflijn
EV-platform
De IONIQ 6 maakt gebruikt van het E-GMP platform (Electric Global Modular Platform), het eerste uitsluitend elektrische platform van Hyundai.
Batterijpakketten
De IONIQ 6 is beschikbaar met twee batterijpaketten:
- 58 kWh waarvan 53 kWh bruikbaar (Standard Range), enkele motor. Deze versie is enkel leverbaar met achterwielaandrijving (RWD).
- 77,4 kWh waarvan 74 kWh bruikbaar (Long Range), enkele motor of dubbele motor. Hier heb je de keuze uit achterwielaandrijving (RWD) of vierwielaandrijving (AWD).
Vermogen
De 53 kWh-versie levert een vermogen van 111 kW (151 pk) terwijl de 74 kWh-versie met enkele motor 168 kW (229 pk) ter beschikking heeft. Dezelfde versie met dubbele motor voegt daar nog 71 kW aan toe en komt uit op 239 kW (326 pk).
Rijmodi
Bij de IONIQ 6 beschik je over de klassieke rijmodi : Eco, Normal en Sport.
- Eco-rijmodus - de IONIQ 6 schakelt hierbij over op een zuinige voertuiginstelling;
- Normal-rijmodus - in deze rijmodus zorgt de IONIQ 6 voor een comfortabele voertuigconfiguratie en is geschikt voor lange ritten op snelwegen;
- Sport - de rijmodus voor wie het wat sportiever wil.
Aangezien onze focus tijdens het testrijden voornamelijk ligt op efficiëntie en rijbereik maakt dat we vooral de rijmodi Eco en Normal hebben gekozen. Bovendien is de impact van de rijmodi op het verbruik eerder beperkt. De stand van je voet op het stroompedaal is belangrijker.
Remenergierecuperatie
Via de schakelpeddels aan het stuur kan je perfect de recuperatie regelen. Met een anticiperende rijstijl kan je bovendien maximaal profiteren van het 'zeilen of coasten'. Hierbij gebruik je gewoon de kinetische energie die in het voertuig aanwezig. Hiermij kan je behoorlijk winnen op het gebied van rijbereik. Blijf voorstander van dit systeem. Je kan bovendien i-Pedal inschakelen via de schakelpeddels. Hierbij ga je over tot het one-pedal driving m.a.w. je gebruikt het stroompedaal om te versnellen en om te vertragen. Het vraagt wel enige behendigheid.
Verbruik
We hebben 1.022 testkilometers achter de rug aan het stuur van de IONIQ 6 en dit verdeeld over achtien ritten. Het resulteert in een gecombineerd testverbruik van 10,5 kWh/100 km. Dit komt overeen met een equivalent benzineverbruik van 1,2 l/100 km. Op basis van het gerealiseerde testverbruik en de bruikbare accucapaciteit van 74 kWh zou dit voldoende zijn om 705 km ver te komen. Het laagst genoteerde verbruik is 8,1 kWh/100 km (stadsrit), het hoogste 13,2 kWh/100 km (autosnelweg).
Het is steeds interessant om even te kijken naar de ritprofielen (type weg) omdat deze een impact hebben op het verbruik:
- het merendeel van de ritten (11, 61%) zijn afgelegd op autosnelweg (elf ritten in totaal, goed voor 61 % van het totaal aantal gereden kilometers); het resulteert in een verbruik van 11,3 kWh/100km. Aan dit verbruik zou je theoretisch 655 km kunnen afleggen op een laadbeurt.
- buiten de stad (secundaire wegen) hebben we zes ritten afgelegd (33%). Het vebruik strandt op 9,5 kWh/100km. Hiermee kom je 779 km ver op een laadbeurt.
- de enkele stadsrit (6%) levert een verbruik op van 8,1 kWh/100km. Kan je dit verbruik aanhouden dan kom je 914 km ver.
De keuze van rijmodi levert het volgende beeld :
- het merendeel van de ritten hebben we geopteerd voor de Eco-rijmodus (16 ritten); we komen uit op een verbruik van 10,5 kWh/100km
- slechts twee ritten zijn afgelegd in de Normal-rijmodus en raar maar waar komen we uit op hetzelfde verbruik van 10,5 kWh/100km
De invloed van de gekozen rijmodi geeft dus geen grote invloed op het verbruik. Het is voornamelijk je eigen rijstijl die het grootste verschil maakt. Hoe constanter je kan rijden door het het gebruik van bijvoorbeeld de cruise control, hoe geringer de invloed van de gekozen rijmodus. Veeleer hoe je met je rechtervoet omgaat zal een grotere invloed hebben op het verbruik en dus het rijbereik.
Testparcours
Verbruikscijfers om "u" tegen te zeggen! Wow!
De IONIQ 6 laat mooie dingen zien op het testparcours van 105,9 km. We stranden op een gecombineerd testverbruik van 10,1 kWh/100 km. Hou je rekening met de bruikbare batterijcapaciteit van 74 kWh dan zou je theoretisch 733 kilometer ver geraken op een laadbeurt, als je dit verbruik natuurlijk constant zou kunnen aanhouden. Alle ritten zijn afgelegd in de ECO-rijmodus. De weergoden waren ons gunstig gestemd dus konden we de klimaatregeling uitzetten.
Bekijken we het resultaat even van naderbij dan zien we hetvolgende :
- op het gedeelte buiten de stad (46,1 km) noteert de boordcomputer 9,0 kWh/100 km. Dit is goed voor een rijbereik van 822 km*
- op de autosnelweg (39,5 km) gaat het verbruik richting de 13,2 kWh/100 km wat resulteert in een theoretisch rijbereik van 561 km*.
- de stadsrit (20,3 km) bijt de spits af met een gemiddeld verbruik van 8,1 kWh/100 km. Zet je schrap want hiermee kom je maar liefst 914 km* ver.
En hoe zit het met het rijbereik?
Gestart met een rijbereik van 265 km hadden we na de rit buiten de stad nog 244 km aan rijbereik over (een daling van 21 km), na de rit op autosnelweg 215 km (daling van 29 km) en na de stadsrit nog 207 km (daling van 8 km). In totaal is het rijbereik gedaald met 58 km op een totale rit van 105,9 km.
* Dit is een simulatie van wat theoretisch mogelijk zou zijn.
Tijdens het testparcours streven we naar een zo efficiënt mogelijke rijstijl door maximaal te anticiperen, een zo constant mogelijke snelheid aan te houden en maximaal te coasten (uitrollen). We houden een constante snelheid van 110 km/u aan op de autosnelweg. Bovendien schakelen we de klimaatregeling uit wanneer de omstandigheden het toelaten.
Laden en rijbereik
Hoe zit het met het laden?
We hebben de IONIQ 6 slechts eenmaal aan de laadpaal (publiek, AC) gehangen. Gestart met een SoC van 20% hebben we ongeveer zes uur nodig gehad om de batterij volledig op te laden.
En het geladen rijbereik?
Toch wel een positieve vaststelling. We hebben tussen de twee laadbeurten (bij de start van de test was de batterij 100% opgeladen) maar liefst 558 kilometer kunnen rijden. We hadden trouwens, voor de start van het laden, nog 125 km aan rijbereik over. Tellen we beiden samen dan komen we toch uit op een totaal rijbereik van 683 kilometer. Top!
Rijden en comfort
Interieur
Binnenin zien we veel elementen terug van de IONIQ 5. Het interieur ademt ruimte uit.
De bediening levert geen problemen. Alles is vrij vlot bereikbaar. De bediening van de elektrische ruiten bevindt zich rechts in de middenconsole. Vind ik persoonlijk wat onhandig.
Ruimte
Meer dan voldoende ruimte voor de bestuurder als voor de passagiers achterin. De sterk aflopende daklijn achteraan kan misschien wat problemen opleveren voor grote personen bij het instappen.
Toegankelijkheid van de kofferruimte
Hier heb je te maken met een toch wel hoge kofferdrempel bij het in- en uitladen.
Frunk
De frunk is helemaal 'in' bij elektrische voertuigen. Zo beschik je over extra
opbergruimte onder de motorkap om bijvoorbeeld jouw laadkabels in op te bergen
ADAS
De IONIQ 6 is ook uitgerust met het volgende niveau Hyundai Smart Sense Advanced Driver Assistance System systeemfuncties, die zorgen voor het hoogste niveau van veiligheid en gemak op de weg:
- Highway Driving Assist 2 (HDA 2) with Lane Changing Assist function
- Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) / Forward Collision-Avoidance Assist 2.0 (FCA 2) – Sensor Fusion+, with Car / Pedestrian / Cyclist detection, Junction Turning, Junction Crossing, Lane-Change Oncoming,Lane-Change Side with Evasive Steering Assist
- Blind-Spot Collision-avoidance Assist (BCA)
- Rear Cross-traffic Collision Warning (RCCW)
- Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist (RCCA)
- Navigation-based Smart Cruise Control (SCC)
- Lane Following Assist (LFA)
- Lane Keeping Assist (LKA)o
- Intelligent Speed Limit Assist (ISLA) - ogen open houden aangezien de weergegeven snelheid niet altijd klopt. En dit is niet enkel bij de IONIQ 6!
- Intelligent Front-lighting System (IFS)
- Blind-Spot View Monitor (BVM)
- Driver Attention Warning (DAW)
- Safe Exit Assist (SEA) / Safe Exit Warning (SEW)
- Rear Occupant Alert (ROA)
- Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2)
- Surround View Monitor (SVM)
- Forward / Side / Reverse Parking Collision-avoidance Assist (PCA)
- Multi Collision Braking (MCB)
- Hill Assist Control (HAC)
De systemen werken naar behoren en zijn niet al te opdringerig. Het zijn rijhulpsystemen waarbij jij als bestuurder steeds de eindverantwoordelijkheid hebt.
Simulatie rijbereik (km) op basis van ritverbruik (kWh/100 km) en type weg
De simulatie laat duidelijk de impact zien van het verbruik op het rijbereik. Een softe en anticiperende rijstijl maken een groot verschil. Hoe meer je het voertuig in beweging kan houden, hoe verder je kan rijden op een laadbeurt. Bovendien geldt de regel : de energie die je niet verbruikt moet je ook niet terugwinnen.
Vergelijk WLTP/Drivolution
Vergelijken we de testresulaten met de WLTP-cijfers dan scoren we beter dan het WLTP- gecombineerde verbruik van 14,3 kWh/100 km en zitten we eveneens boven het gecombineerde WLTP-rijbereik van 614 km. Deze IONIQ 6 heeft dus duidelijk potentieel. We benadrukken nog eens dat dit momentopnames zijn.
Vergelijk testresulten andere Hyundai modellen
Onderstaande grafiek toont duidelijk het potentieel van de IONIQ 6 in vergelijking met zijn broeders binnen het gamma.