Durf te vragen: elektrisch rijden

Elektrische auto's maken een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Veel bedrijven maken de geleidelijke overstap naar volledig elektrische bedrijfswagens, gedreven door de veranderde fiscaliteit en zorg voor het milieu. Maar niet alle medewerkers volgen even enthousiast. Misverstanden over elektrisch rijden tieren welig. DrivOlution laat enkele ervaringsdeskundigen aan het woord om veelvoorkomende vragen te beantwoorden.

Het panel bestaat uit:

  • Erik Van Limbergen, projectmanager bij Nestlé;
  • Fabian De Cloedt, accountmanager bij DrivOlution;
  • Johan Stevens, trainer-adviseur bij DrivOlution.

Ze tackelden een aantal populaire topics over elektrisch rijden.

electric-car3
gray-curve--outlines

Laadstress

electric-car3

Je auto moeten opladen, dat schrikt nog veel mensen af. Hoe weet je wanneer je moet gaan laden? En hoe vaak hangt de wagen dan aan een laadpaal? En dan heb je nog het risico om ergens te stranden met een lege batterij…

Toch maakt niemand van het panel zich zorgen over het laden. De auto geeft uit zichzelf aan wanneer je moet gaan laden. Hoe dikwijls je laadt, varieert natuurlijk afhankelijk van de afstanden die je aflegt. Of persoonlijke voorkeur. Zo laadt Steven elke keer hij de kans krijgt. Erik houdt het op twee keer per week en Fabian laadt om de dag. Als je zelf vooruit denkt en plant hoe ver je nog moet rijden, kom je niet in de problemen. Geen enkel panellid heeft ooit met een lege batterij aan de kant van de weg gestaan. Oef!

electric-car range
gray-curve--outlines

Range anxiety

electric-car range

Met een volledig opgeladen elektrische wagen geraak je niet even ver als een volgetankte dieselauto. Van het rijbereik schieten nog maar enkele honderden kilometers over. En het theoretische rijbereik van een elektrische wagen ligt doorgaans hoger dan de afstand die je er in de praktijk mee kan rijden.

Een reden voor range anxiety? Alvast niet voor dit panel. Voor het dagdagelijkse woon-werkverkeer moet een elektrische auto niet onderdoen. Je rijstijl bepaalt mee hoe ver je kan rijden. Hoe sneller je rijdt, hoe lager het bereik. Airco en verwarming kunnen het rijbereik ook doen dalen, maar het panel heeft daar nog geen problemen mee ondervonden. Het rijbereik blijkt toereikend voor hen, al is Steven ooit ergens aangekomen met een resterend bereik van 2 kilometer. Living on the edge, dat gaat dus ook met elektrisch rijden.

electro-car
gray-curve--outlines

Vakantieproblemen

electro-car

Een reis naar het buitenland met de elektrische wagen? Een uitdaging die niet iedereen wil aangaan. Laadpunten uitzoeken nog voor je vertrekt, eindeloos wachten tot je auto weer is opgeladen, omgaan met buitenlandse laadsystemen…

Toch hoeft op vakantie gaan met de elektrische wagen geen nachtmerrie te zijn. Het panel raadt apps aan die je route helpen plannen en laadmogelijkheden onderweg tonen. Je kan ook specifiek zoeken op snellaadpunten. Dan is laden geen last maar een aangename pitstop van een uurtje. Erik is bijvoorbeeld met drie laadbeurten onderweg (en wat planwerk vooraf) in Italië geraakt met zijn elektrische auto. Een comfortabele rit en een geslaagde vakantie!

electric-car
gray-curve--outlines

Wagenbudget

electric-car

Wat mag dat kosten, zo’n elektrische wagen? Kan je nog wel een gerieflijke auto kiezen als je overstapt naar elektrisch? Wat met de kosten voor het laden?

De leden van het panel zijn tevreden met de auto die het budget toeliet. Aan comfort moeten elektrische rijders dus niet inboeten. Hun werkgevers voorzien de laadinstallatie en de laadkosten worden ook via het bedrijf afgerekend dankzij de laadpas en slimme laadpalen.

Het panel is het er unaniem over eens: elektrisch rijden = genieten. Het rijplezier zit ‘m in zijn eenvoud. Alle leden kunnen een elektrische wagen volmondig aanraden.

Toch zijn er nog steeds knelpunten. Volstaat het om enkel op kantoor te laden als een medewerker thuis niet kan laden? Bied je een dieselalternatief aan voor medewerkers die het echt niet zien zitten om elektrisch op vakantie te gaan? Of faciliteer je een wissel tussen collega’s?

DrivOlution staat klaar met interactieve infosessies om het hoofd te bieden aan moeilijke vraagstukken. En als je klaar bent om je aan deze nieuwe rijervaring te wagen, helpt DrivOlution je ook op weg. Letterlijk en figuurlijk. Begeleiding bij de overstap naar een elektrisch wagenpark? Tips om het rijbereik van een elektrische auto te verhogen? Het kan allemaal! Contacteer ons en samen vinden we een aanpak op maat van jouw bedrijf.

Vragen over elektrisch rijden?

Contacteer ons