Een speed pedelec naast het fietspad, magda?

Meer en meer autobestuurders kiezen voor een speed pedelec, een ‘snelle fiets’, om de files te trotseren. Deze tweewielers zijn snel, milieuvriendelijk en sportief. Je moet blijven trappen, anders valt de motor stil. De kans dat je ze in het straatbeeld tegenkomt, neem dus zienderogen toe. Maar waar horen ze thuis, op de weg of op het fietspad?

Het korte antwoord: da mag!

Het lange antwoord: Een speed pedelec is volgens de wegcode geen fiets maar een bromfiets. De bestuurder ervan moet dus de regels voor bromfietsers volgen, en niet die voor fietsers. Er zijn in België drie ‘klasses’ van bromfietsers: klasse A (maximumsnelheid 25 km/u), klasse B (maximumsnelheid 45 km/u) en speed pedelec (maximumsnelheid 45 km/u).

Hoe herken je een speed pedelec?
Dat is niet zo eenvoudig. Er zijn maar een paar kenmerken die een speed pedelec onderscheiden van een elektrische fiets:

  • Hij heeft een nummerplaat, en die begint met S-P...
  • De bestuurder moet een helm dragen
  • De bestuurder moet met licht rijden

Bovendien moet de bestuurder minimum 16 jaar zijn en een rijbewijs hebben. Op dit moment is een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid niet verplicht.

fietspad
gray-curve--outlines

Waar mag de bestuurder van een speed pedelec rijden?

fietspad
  • Hij mag gebruik maken van zowel het fietspad als de rijbaan, als de snelheid op de weg beperkt is tot 50 km/u, bvb. in de bebouwde kom.
  • Hij moet het fietspad gebruiken als de snelheid op de weg hoger is dan 50 km/u.
  • Maar op een weg die zowel door voetgangers als fietsers mag gebruikt worden, aangeduid door het bord D10, mag hij dan weer niet rijden. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto links.
uitgezonderd P
gray-curve--outlines

Een speed pedelec is dus GEEN fiets

uitgezonderd P

Omdat de speed pedelec GEEN fiets is, mag de bestuurder ervan dus ook geen gebruik maken van de uitzonderingen die voor enkel voor fietsers gelden.

Bijvoorbeeld op een weg met éénrichtingsverkeer, behalve voor fietsers, is het de bestuurders van speed pedelecs niet toegestaan om deze weg in beide richtingen te gebruiken. De ‘klasse P’ van de speed pedelec moet op het onderbord vermeld staan. Zo niet is het een verboden richting. Dezelfde regel geldt op een voorbehouden weg en een jaagpad.

Heb je hier nog vragen over? Of twijfel je over andere verkeersregels?

Laat het ons weten, we maken er met plezier een Magda van!