Met de oldtimer in de Antwerpse LEZ rijden, magda?

Wil je met je oldtimer naar Antwerpen? In een lage-emissiezone (LEZ) kan je niet zomaar met de meest vervuilende voertuigen rondrijden. Mag je dan nog met je oldtimer naar Antwerpen? Ontdek hier hoe je je toegang tot de lage-emissiezone kan regelen.

Het korte antwoord: da mag!

Het lange antwoord: de Antwerpse binnenstad en Linkeroever zijn sinds 2017 een LEZ. Je mag er dus niet zomaar rondrijden met voertuigen die veel schadelijke stoffen uitstoten. Maar voor je oldtimer kan je wel een toelating of dagpas kopen om toch in de LEZ van Antwerpen te mogen rijden.

Toelating aanvragen voor de LEZ van Antwerpen

Tijdelijke toelating

Is je oldtimer ouder dan 40 jaar? Dan geniet je een verlaagd tarief om een tijdelijke toelating aan te vragen. Daarvoor hoeft je voertuig geen oldtimer-nummerplaat te hebben. Je kan een toelating aanvragen voor verschillende periodes: van 1 week (€20) tot 1 jaar (€180).

Je hebt tot 1 dag nadat je de LEZ bent binnengereden om je toelating aan te vragen. Meer praktische info vind je op de website van ‘Slim naar Antwerpen’ .

Dagpas

Is je oldtimer nog geen 40 jaar? Dan kom je niet in aanmerking voor een tijdelijke toelating. Wel kan je een dagpas kopen, die je 1 dag toegang geeft tot de LEZ (met welk voertuig dan ook). Dat kan je per nummerplaat maximaal 8 keer per jaar doen.

Een dagpas kost €35 en kan je ook ten laatste 1 dag na het binnenrijden van de LEZ kopen. Op ‘Slim naar Antwerpen’ vind je meer info over hoe en waar je een dagpas kan aanschaffen .

oldtimer 2
gray-curve--outlines

Check je LEZ-toegang voor Gent of Brussel

oldtimer 2

Heb je zo’n toelating of dagpas voor Antwerpen gekocht, dan is die enkel geldig voor die LEZ. Wil je met de oldtimer naar Gent? Regel dan je LEZ-toegang apart.

Aangezien de LEZ-regelgeving op gewestelijk niveau bepaald wordt, gelden er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ietwat andere regels dan in Antwerpen en Gent (Vlaams Gewest). Je kan er bijvoorbeeld geen tijdelijke toelating aanvragen, maar enkel een dagpas kopen.

Altijd de LEZ-toegang voor je oldtimer op voorhand checken, is dus de boodschap!

Naar Gent

Naar Brussel

Heb je hier nog vragen over? Of twijfel je over andere verkeersregels?

Laat het ons weten, we maken er met plezier een Magda van!