Op de snelweg invoegen vóór een vrachtwagen, magda?

Op de oprit van een snelweg staat een omgekeerde driehoek als verkeersbord. Als je invoegt op een snelweg , moet je dus voorrang verlenen. Mag je dan invoegen vóór een vrachtwagen?

Het korte antwoord: da mag als het veilig kan, maar het is niet verstandig !

Het lange antwoord: Als je invoegt op de snelweg moet je voorrang verlenen aan de bestuurders op de snelweg. Je mag de andere bestuurders niet hinderen en je mag enkel verder rijden als je dit kan doen zonder gevaar voor ongevallen, gelet op de plaats, de snelheid en de afstand van de andere weggebruikers op de snelweg. Voorrang verlenen betekent dat je mogelijks moet stoppen op de oprit als je niet veilig kan invoegen.

vrachtwagen autostrade 2
gray-curve--outlines

Waarom invoegen achter een vrachtwagen

vrachtwagen autostrade 2

Als de drukte op de snelweg toeneemt, is het lastiger om in te voegen. Als je merkt dat je een vrachtwagen gaat passeren bij het invoegen, dan doe je er beter aan om de vrachtwagen eerst door te laten. Je voegt dus beter in achter de vrachtwagen in plaats van ervoor, ook al lijkt er vóór de vrachtwagen voldoende plaats te zijn. Waarom?

  1. Omdat de vrachtwagen meestal niet snel kan uitwijken naar het tweede rijvak op de snelweg als het fout gaat.
  2. Als je toch vóór de vrachtwagen invoegt én het verkeer vertraagt, dan heeft de vrachtwagen niet voldoende ruimte om vellig te remmen, want die ruimte heb jij net ingenomen.
  3. Als de vrachtwagen op hetzelfde moment wordt ingehaald door een andere bestuurder, bestaat het risico dat die ook dezelfde plek vóór de vrachtwagen wil innemen, niet wetende dat jij er ook aankomt.
  4. De kans bestaat dat de vrachtwagenbestuurder over je heen kijkt als je vlak vóór hem invoegt. En dat hij niet eens weet dat jij daar ook rijdt! Dat wil je niet meemaken.

 

En neen, je kan geen beroep doen op het ‘ritsen’ om rechtmatig in te voegen. Ritsen geldt niet op een snelwegoprit, ook niet bij sterk vertraagd verkeer. Het verkeerbord B1, de omgekeerde rode driehoek, bepaalt hier dat je steeds vóórrang moet verlenen. Heb begrip voor vrachtwagenbestuurders. Geef vrachtwagens voldoende ruimte en voeg liever achter hen in. Je kan ze nadien veilig inhalen.

Heb je hier nog vragen over? Of twijfel je over andere verkeersregels?

Laat het ons weten, we maken er met plezier een Magda van!