Parkeren op een parkeerplaats met laadpaal, magda?

Je zoekt een parkeerplaats, en de enige plek die nog vrij is, is voor een elektrisch voertuig voorzien. Mag je daar toch gaan staan? Je ontdekt het hier.

Het korte antwoord: da mag nie!

Het lange antwoord: je mag met een wagen voorzien van een klassieke verbrandingsmotor (benzine/diesel) niet parkeren op deze parkeerplaatsen. Stilstaan is echter wel toegestaan.

AUTO_elektrisch
gray-curve--outlines
AUTO_elektrisch

Onder de noemer elektrisch voertuig vallen

  • de voertuigen die 100% elektrisch zijn
  • de plug-in hybride voertuigen (verbrandingsmotor in combinatie met elektromotor)

 

Hoe herken je een parkeerplaats die voorbehouden is voor elektrische voertuigen?

Door het verkeersbord E9a, aangevuld met een bord waarop het symbool van een stekker is afgebeeld.

De combinatie van deze borden geeft aan dat parkeren op die plaats is voorbehouden voor elektrische voertuigen. Hybridevoertuigen zijn eveneens toegelaten tenzij anders bepaald door de wegbeheerder. De wegcode voorziet immers dat wegbeheerders parkeerborden mogen aanpassen met onderborden om het type van weggebruiker, voertuig, duur parkeren... aan te geven.

 

Boete

Parkeer je hier met een niet elektrisch voertuig dan bega je eerstegraadsovertreding en riskeer je een boete van 58 euro.

Heb je een elektrisch voertuig?

Parkeren om te laden: dan hoef je geen parkeertarief te betalen, maar je moet wel betalen voor het stroomverbruik bij het laden.

Parkeren zonder te laden: dat mag, tenzij een apart onderbord stelt dat je enkel mag parkeren terwijl je effectief laadt (al dan niet met een tijdsbeperking, bijvoorbeeld max. 3u). Maar je maakt je op die manier niet zo populair bij de andere elektrische rijders die wel willen/moeten laden.

Heb je hier nog vragen over? Of twijfel je over andere verkeersregels?

Laat het ons weten, we maken er met plezier een Magda van!