Cod e 95

Code 95 opleiding

Een opleiding code 95 heeft meer effect wanneer ze past bij de noden en verwachtingen van je chauffeurs.

We gaan met jou in dialoog om tijdens onze opleidingen vakbekwaamheid de juiste klemtonen te leggen, zodat de inhoud past bij de leefwereld en behoeftes van je chauffeurs.

Code 95 digitaal

Ook in de code 95 is digitaal opleiden vanaf 2022 mogelijk via een e-learning gecombineerd met een klassikaal of praktijkgedeelte. 

E-learning gecombineerd met een klassikaal of praktijkgedeelte

Hierbij volgt je chauffeur waar en wanneer hij wil een deel van de opleiding via zijn computer of tablet. Er zijn momenteel 2 opleidingen beschikbaar: 

  • Zuinig rijden: 3u e-learning + 4u individueel praktijk (cat. 1 – geldig voor 3u aan het stuur)
  • Defensief rijden: 3u e-learning + 4u individueel praktijk (cat. 1 – geldig voor 3u aan het stuur)

De troeven: leren wanneer het je chauffeur past, op zijn tempo, korte interactieve modules MET humor, aantoonbaar leereffect, zeer eenvoudig om uit te voeren.

Opgelet: per pakket van 35u mag een chauffeur max. 12u via e-learning volgen. 

Categorie 1

Ladingzekering

Ladingzekering is geen eenvoudige materie. Wat zegt de wet? Wat is jouw verantwoordelijkheid? Wat zijn de verschillende zekeringsmiddelen? Je maakt oefeningen, je leert hoe je de nodige berekeningen kan maken en hoe je uitleg kan geven bij een controle.

Zuinig rijden (+ 3u praktijk)

Leer en ervaar de principes van zuinig rijden: wat met stationair draaien, waarom best een stabiele snelheid aanhouden, hoe versnellen en hoe best vertragen? Tijdens de individuele praktijksessie met je eigen voertuig ga je ermee aan de slag en ervaar je dat zuinig rijden ook zonder tijdverlies kan.

Defensief rijden (+ 3u praktijk)

Dankzij deze opleiding leer je ongevallen te voorkomen. Tijdens de individuele praktijksessie met je eigen voertuig ga je oefenen op moeilijke verkeerssituaties en word je gecoacht aan de hand van beelden van je rit. 

Vrachtwagentechniek

Kom alles te weten over de technologische nieuwigheden van je vrachtwagen en leer zo je vrachtwagen optimaal te gebruiken.

Categorie 2

Tacho, rij- en rusttijden (en CMR-documenten)

Dankzij een combinatie van theorie en praktijk leer je correct omgaan met de tachograaf, fris je je kennis van de wettelijke rij- en rusttijden op en leer je CMR-documenten correct invullen. Er is aandacht voor speciale gevallen en sancties. We werken met voorbeelden uit jouw werk.

Actualisering van de bekwaamheid

Deze module voor code 95 bestaat uit een tiental onderwerpen waaruit je er drie of vier kunt kiezen. Op deze manier passen we deze module aan aan jouw organisatie en chauffeurs. Je kunt o.a. kiezen uit rij- en rusttijden, veiligheidssystemen van je truck, PBM's, aslasten, hoe zit de vakbekwaamheid in elkaar, mobiele arbeidsmiddelen, ...

Vervoer gevaarlijke goederen onder vrijstelling

Niet elke chauffeur die in contact komt met gevaarlijke goederen is verplicht een ADR-attest te behalen. Deze opleiding zorgt ervoor dat ook die chauffeurs de nodige kennis hebben zodat hun veiligheid en die van anderen niet in het gedrang komt.

Wegcode en Europees aanrijdingsformulier

Deze code 95 opleiding zorgt voor een opfrissing van de wegcode en geeft extra aandacht aan nieuwigheden in de wetgeving. Daarnaast leer je het Europees aanrijdingsformulier correct in te vullen aan de hand van een realistische case.

Wegcode internationaal

Chauffeurs die internationaal vervoer doen worden geconfronteerd met verschillende wegcodes. Deze code 95 opleiding helpt hen om meer vertrouwd te worden met de regelgeving in andere Europese landen. Zowel de wegcode als de milieuzones en de tolheffing komen aan bod.

Vervoer gevaarlijke goederen (ADR)

Chauffeurs die in contact komen met gevaarlijke goederen zijn verplicht een ADR-attest te behalen. Deze opleiding zorgt ervoor dat ook die chauffeurs de nodige kennis hebben zodat hun veiligheid en die van anderen niet in het gedrang komt.

Categorie 3

Veiligheidsrisico's voor chauffeur en voertuig

Deze opleiding werkt aan de bewustwording van veiligheidsrisico’s. Hoe kan je schade en ongevallen vermijden en hoe reageer je wanneer er toch een ongeval gebeurd is. We werken aan de hand van je persoonlijke voorbeelden. Ook het correct invullen van het Europees aanrijdingsformulier komt aan bod.

Eerst hulp bij verkeersongevallen

Naast de basisprincipes van EHBO leer je noodsituaties en de toestand van een verkeersslachtoffer inschatten en correct om hulp bellen. Daarnaast doe je oefeningen op o.a. reanimatie, evacuatie, een drukverband leggen ... Ervaringen van de deelnemers, aangevuld met een oefenpop en videomateriaal zorgen voor een gevarieerde opleiding.
 

Chauffeur als ambassadeur

In deze code 95 opleiding leer je beter omgaan met moeilijke klanten, voorkom je verkeersagressie en zie je het belang van hoffelijkheid in het verkeer. Jouw vragen en dagelijkse uitdagingen in de omgang met klanten, planners, andere weggebruikers en je baas zijn het vertrekpunt voor de training.

Ergonomie voor vrachtwagenbestuurders

Je krijgt inzicht in hoe je lichaam en rug werkt en hoe je overbelasting of pijn kan voorkomen in jouw werksituatie. Je oefent o.a. op het tillen van lasten en correct zitten in je vrachtwagen. Bovendien kan je nadien aan de slag met spierversterkende oefeningen die voor jou haalbaar zijn.

Dode hoek & manoeuvreerschade

Door een beetje theorie en vooral veel praktijk leer je dodehoekongevallen en manoeuvreerschade te voorkomen. We hebben het in de theorie over kijktechnieken, stilstaan en parkeren, spiegelafstelling en dergelijke. In de praktijk ga je aan de slag met je eigen vrachtwagen en oefen je voor jou realistische situaties in.

Transport van voeding

Wat mag er en mag er niet bij het transport van voeding? Dankzij een combinatie van theorie en praktijk leer je in deze code 95 opleiding op een correcte manier voedingsmiddelen transporteren en fris je je kennis op over de HACCP-regelgeving. Ook het werken met de koeltrailer komt aan bod.

Bulk- en tankvervoer

Onvoldoende kennis of onnauwkeurig toepassen van procedures vormt bij bulk- en
tanktransport een belangrijke risico verhogende factor. In deze opleiding gaan we dieper in op veiligheid en de verantwoordelijkheid van elk, de wetgeving, ... Dit doen we o.a. via een interactieve workshop en praktijkoefeningen.

BBS - Behavior Based Safety

Inzicht in het eigen gedrag vormt bij transport een belangrijke risico verlagende factor. In deze opleiding scherpen we de veiligheidscompetenties van de chauffeurs aan zodat het vervoer veilig en efficiënt verloopt.

Criminaliteit

In deze opleiding verhogen we de competenties van chauffeurs zodat ze efficiënt omgaan met criminaliteitspreventie. Door middel van rollenspellen en praktijkvoorbeelden leren we de chauffeurs wat te doen in geval van agressie of andere criminaliteit.

Interesse in een opleiding op maat?

Contacteer ons