Nieuwe verkeersregel: de reddingsstrook

Als je in de file staat, moet je een reddingsstrook vrijlaten. Dat is een preventieve strook op de rijbaan die de hulpdiensten kunnen gebruiken. Niet te verwarren met de pechstrook (die is voor takelvoertuigen). Het principe van de reddingsstrook geldt voor files op alle wegen met twee of meer rijstroken in dezelfde richting.

Maar hoe ziet zo’n reddingsstrook er dan uit? Bij een file gaan bestuurders op de linkerrijstrook zo links mogelijk op hun rijstrook rijden en de andere bestuurders zo rechts mogelijk. Zo ontstaat er ruimte voor prioritaire voertuigen tussen de twee rijstroken (of tussen de linker- en middenrijstrook).

Het is wel belangrijk dat je op je eigen rijstrook blijft wanneer je een reddingsstrook creëert. Als er prioritaire voertuigen aankomen die toch nog meer ruimte nodig hebben, mag je uitwijken op het fietspad, de busstrook of de pechstrook als er geen gevaar is.

Omdat het over een preventieve strook gaat, moet die er in een file al op voorhand zijn, ook al zijn er nog geen prioritaire voertuigen in zicht. Deze regel geldt al langer in andere Europese landen, zoals Duitsland en Oostenrijk. Daar werd aangetoond dat hulpdiensten zo sneller aankomen waar ze moeten zijn.

Heb je hier nog vragen over?

Aarzel niet om ons te contacteren voor verdere duiding!