Rijden vrouwen beter dan mannen?

rijstijlscore
gray-curve--outlines

Verschil in rijstijl tussen mannen en vrouwen?

rijstijlscore

Onlangs nam een groep vertegenwoordigers van een bedrijf deel aan Driver 2.0. De groep telde 44 bestuurders: 16 vrouwen en 28 mannen. DrivOlution hield de metingen van de dongle in de gaten en begeleidde de deelnemers.

Na een achttal weken opvolging bleek uit het eindrapport dat de vrouwen en mannen binnen de groep dezelfde rijstijlscore behaalden. We spreken dus niet over “beter” of “slechter”. Toch merken we een verschil in rijgedrag per parameter.

De resultaten van deze groep staan samengevat in deze figuur. Het radardiagram geeft de zes gemeten parameters weer en toont hoe goed er werd gescoord per parameter. De percentages duiden aan hoe een deelnemer presteert ten opzichte van de volledige Driver 2.0-database van DrivOlution. Wie 60% behaalt, doet het beter dan 60% van alle deelnemers. 

Op het diagram zien we dat de mannen en de vrouwen andere sterktes hebben: 

Mannen besteden meer aandacht aan

  • snelheidslimieten,
  • stationair draaien en
  • lagere toerentallen.

Vrouwen onderscheiden zich in

  • het nemen van bochten en
  • de acceleraties.

Anticiperend remgedrag hebben mannen en vrouwen dan weer even goed onder de knie.


Ondanks verschillende nadrukken liggen hun uiteindelijke scores heel dicht bij elkaar.

De dongles bezorgen ons dus waardevolle gegevens om een genuanceerd beeld te vormen van het rijgedrag van de deelnemers. De uitspraak dat mannen betere chauffeurs zouden zijn dan vrouwen kunnen we dankzij Driver 2.0 resoluut weerleggen.

Vrouwen en mannen rijden simpelweg anders.

Het rijgedrag van je werknemers verbeteren?

Contacteer ons